De meest avontuurlijke wegen

Heb je er wel eens over na gedacht om de uitdaging aan te gaan met jezelf en met je motor? Om op een weg te gaan rijden waarvan de adrenaline door je lichaam giert en waarvan je een kik krijgt als je over bent gekomen? Zo’n weg die wordt bestempeld als gevaarlijke weg of misschien wel de ‘gevaarlijkste weg’ ter wereld?
Voor wie dit wel wat lijkt hebben we een paar van de meest avontuurlijke wegen van de wereld op een rijtje gezet. Nu denk je misschien meteen dat je hiervoor naar verre landen moet reizen, maar niets is minder waar! Ook in Europa hebben we een paar wegen die als gevaarlijk worden gezien, om te beginnen met….

De Trollstigen in Noorwegen
De Trollstigen was een gevaarlijke weg, tot er in 2005 flink werd gerenoveerd. Daarvoor was de weg smal en konden de auto’s elkaar slechts op een paar plaatsen passeren. Het asfalt was vaak in slechte staat en waren er geen vangrails.  In de winter is de weg gesloten en zelfs in het voorjaar is de weg op sommige dagen onbegaanbaar door de nachtvorst. Bovenaan de berg is een uitkijk punt waarvan je een mooi uitzicht hebt over de kronkelweg en zijn vele watervallen. Een paar jaar geleden hebben we zelf in Noorwegen rondgetrokken en stond de Trollstigen ook op ons lijstje. Het is een mooie weg om te rijden, met z’n vele bochten! Ook de vele watervalletjes en mooie vergezichten gaan niet vervelen!

 

De James Dalton Highway in Alaska
Voor deze 666 kilometer lange snelweg in Alaska heb je geen navigatiesysteem nodig, hoe makkelijk is dat! Je rijdt rechtdoor tot je (bijna) niet meer verder kunt. Bang voor een file hoef je niet te zijn, want onderweg kom je geen kip tegen. Omdat de James Dalton Highway erg verlaten is en een uitzonderlijk slecht wegdek heeft, vol gaten, is het 1 van de gevaarlijkste wegen ter wereld. Een EHBO-koffer en een flinke voorraad benzine is daarom geen overbodige luxe.

 

De Stelvio pas in Italie
Ook dicht bij huis, gelegen in de Orlter Alpen in Noord- Italie, ligt de Stelvio pas. Deze pas is bekend geworden door de wieleretappes van de Ronde van Italië.  Vorig jaar ben ik zelf over deze pas gereden en heb ik genoten van de vele mooie uitzichten! Ik stond dan ook regelmatig even stil om hier van te genieten!
De pas is een van de hoogste verharde wegen in de Alpen. Aan de oostzijde is er in 26 kilometer een hoogteverschil van 1.846 meter met een stijgingspercentage van 7.7%. Echt gevaarlijk is de weg niet, zolang je goed haarspeldbochten kan rijden, want daar kom je er 48 van tegen!

 

Road of Bones en de BAM road  in Rusland
De Road of Bones, ook wel bekend als de Kolyma Highway in Siberië loopt door een van de koudste regio’s ter wereld. Op een gegeven moment wordt de weg vergezeld door de Lene River Ice Road, ja je leest het goed, de ‘weg’ over de rivier! Deze weg is jaarlijks geopend van december tot april, wanneer het ijs voldoende bevroren is om er over te rijden. De beste reistijd op de weg is de winter, wanneer de grond en het water bevroren zijn, waardoor het reizen iets gemakkelijker wordt (hoewel je nog steeds zware sneeuw, ijs en extreem lage zichtbaarheid hebt). Maar in juli en augustus, als het vaak regent, wordt de weg een monsterlijk moeras, met kilometerslange files tot gevolg.
De BAM-weg is een oud spoorwegtraject dat ruwweg langs het spoor loopt. De weg is in verval geraakt en veel van de bruggen zijn ingestort.
Deze 2 wegen staan boven aan onze eigen bucketlist! Ze zijn een ultieme test voor mens en machine, wie durft nog meer?

 

De Tongtian Highway in China
Wie van haarspeldbochten houd is op de Stelvio pas op de juiste plek met z’n 48 haarspeldbochten, maar wil je er meer dan moet naar het Thianmen gebergte in China. Hier ligt namelijk de bijna 10 kilometer lange Tongtian Highway die maar liefst 99 haarspeldbochten telt!  Wie durft en gaat deze uitdaging aan?

 

De Taroko Gorge Road in Taiwan 
De Taroko Gorge Road staat bekend als een van de gevaarlijkste wegen in Taiwan. Dit komt doordat de weg vaak in slechte staat is door de zware regenval en tyfoons die weer aard- en stenen verschuivingen veroorzaken, wat de weg onbegaanbaar maakt. Ondanks de slechte reputatie komen er veel mensen op af. Dit komt doordat de weg in het Taroko Gorge National Park ligt, waardoor er veel spectaculaire uitzichten zijn. Dit betekent dat een hoop tourbussen, auto’s, scooters, fietsers en voetgangers allemaal strijden om ruimte op dezelfde smalle weg.

 

Skippers Canyon Road in Nieuw-Zeeland.
Deze weg van 26.5 km lang is in 1883 gemaakt door mijnwerkers die een toegangsweg nodig hadden tot het goudmijn gebied. Het gevaar bij deze weg is dat hij onverhard is, waardoor het slipgevaar heel groot is, er geen vangrails zijn en dat hij smalle steile kliffen heeft. Op sommige plekken is de weg zo smal dat tegenliggers niet kunnen passeren.

 

Halsema Highway in de Filipijnen
Rijden op een snelweg door de bergen? Het kan in de Filipijnen waar de Halsema Highway, een 100 kilometer lange weg dwars door de bergen van Cordillera Central, ligt. Rijden op deze bergachtige snelweg is een unieke ervaring, maar kan ook gevaarlijk zijn. De weg heeft geen vangrails en de kans dat een losliggende steen op je valt, is groot. Ook zijn de bergen van Cordillera Central vaak in een dikke pak mist gehuld. Dan is veilig thuiskomen helemaal een uitdaging!

 

De Yungas Road in Bolivia
We eindigen onze lijst met de gevaarlijkste weg ter wereld, de Yungus Road in Bolivia.
Deze weg wordt ook wel “El Camino de la Muerte, of Death Road genoemd. Naar schatting gaan er 200 tot 300 mensen per jaar dood op deze 61 kilometer lange weg door het Amazoneregenwoudgebied. De weg daalt in deze korte afstand ongeveer 3.300 meter, en dat langs steile hellingen en hoge afgronden (minstens 600 meter). En dat allemaal op een weg, vaak niet breder dan 3.2 meter, en uiteraard zonder vangrail. De weg kent zo zijn eigen verkeersregels, de bestuurder die bergafwaarts gaat kan nooit de weg ‘opeisen’, deze moet naar de rand van de weg. Er wordt dan ook links gereden op deze weg, in tegenstelling tot de andere wegen in Bolivia waar rechts wordt gereden.

Ga je binnenkort 1 van deze wegen rijden of heb jij zelf al 1 van deze wegen getrotseerd? Laat het ons weten via een reactie op facebook of stuur ons een berichtje. We zijn zeer benieuwd naar jullie ervaringen!

Het is een lijst geworden waarvan we denken dat er voor iedereen wel een mooie uitdaging tussen zit.
Welke weg kies jij?

 

 

 

 

 

 

Een greep uit
ons motor aanbod

Bekijk ons aanbod

Uitrusting
nodig?

 

Bekijk de mogelijkheden